14 Aug.  Portsmouth – Brighton.  

Vandaag verlaten we de Solent,  het Mekka van de zeilers zoals dit door velen wordt genoemd . Er is weinig wind voorspeld dus zo gauw de stroom gaat lopen pikken we hem op dit is 7.30 uur. Op de motor de haven uit en de Solent  afvaren. Om ons heen prachtige wolkenvelden, sommige zwart en andere wit waar zonnestralen door heen komen. Wij zijn ingeklemd tussen twee donkere rakkers wat resulteert  in wind: de motor kan weer uit. Dit gaat zo door tot we bijna in Brighton zijn, geen enkele keer krijgen wij de bui alleen de wind is voor ons. Het nadeel is dat we bijna voor de wind varen en de wind is opgelopen tot wel 20 knopen. Ik moet straks een stormrondje maken om weer op de juiste koerslijn te komen. We zien de kust al goed maar de haven  en zeker de ingang niet. We hebben hem wel ingeplot,  dus  koersen we erop af, maar toch geeft het een raar gevoel dat we van heel dichtbij nog niets zien, terwijl we met dikke golven achter ons  op de kust afvaren. Dan zien we gelukkig een motorboot  de haven ingaan, nu wij nog. De fok is al weggerold het grootzeil laten we staan, daar ik in deze hoge golven geen zeil ga strijken. Ik weet dat er binnen in de haveningang weinig ruimte is om dit te doen, dus alles wordt nog een keer samen doorgenomen om dit vlekkeloos te doen uitvoeren. Tineke vindt dit alles wel erg spannend maar handelt alles perfect. Dan nog met veel moeite de boot tussen twee ander boten tegen deze dikke wind afmeren in een kleine ruimte,  ook hier is Tien weer het ideale bemanningslid ,ondanks haar pijnlijke hand. Na even wat relaxen gaan we Brighton bekijken. Het verbaast mij hoeveel er al is opgeknapt. De laatste keer, een paar jaar geleden, was het echt vergane glorie. ( Jan en Hans sorry dat ik Brighton heb afgeraden). Ook bij de haven is er veel bijgebouwd, nu deze nog wat uitdiepen en het wordt weer prachtig.

14 aug  brigton 001 lucht

7 Responses

  1. Lia van der Fluit schreef:

    Lekker dan….

  2. Lia van der Fluit schreef:
    • Hans en José schreef:

      Koos je mag weer trots zijn op je zeil maatje…………
      De groetjes van je andere zeil maatjes. We zijn in Enkhuizen . Daar word de Flevo race gehouden erg leuk om te zien. Jullie gaan wel erg hard jullie rondje is al bijna klaar.
      Groetjes van de Silver III

  3. Lia van der Fluit schreef:
  4. Gravin schreef:

    Goed gedaan ,ben weer trots op jullie

  5. Gravin schreef:

    Mooie zeiltochten, prachtige luchten, wat wenst een mens nog meer, zou je zeggen. Jullie mogen toch echt wel trots op jullie zelf zijn, want deze hele reis is toch wel een huzarenstuk. Koos, het voordeel met jou is, dat je leraar in hart en nieren bent, zodat je het Tineke heel goed kunt uitleggen. Dat ze het zo goed oppakt is echt top! Veel liefs van Jans. And go with the flow. Jullie gaan van de winter toch wel een lezing over de reis houden hè, ik meld me alvast aan. Xxxx

  6. simon visser schreef:

    Ja Hans die Koos mag zeker blij zijn met zo’n maat. Trouwens ik heb niet zoveel met mannen, nee goed hoor lui ben trots op jullie en zie het voor me dat kleine ingangetje. En dan vaak lagerwal. Was het nou in Brighton waar die oude pier afgebrand is ? Wij doen dit seizoen ( voor de 4 maal) een paar weken weg, en zijn ook op de friese wateren voor het eerst met de Move on, en dat is ook leuk . Veel jeugdherinneringen in de wedstrijdzeilerij. Je staat ook verbaast dat je met een diepe boot nog best veel plekken kan bezoeken. Liggen nu in Heeg, maar ook een keer in Brighton gelegen. Dat was ook super. Als we maar op het water kunnen zijn. Nou Tineke en Koos zet hem op geniet nog even van jullie prachtige vakantie. Nog een voorspoedige reis.
    Groet Simon Thea.