5 juni Surfend van Texel naar Harlingen

Op deze mooi 2e Pinksterdag willen we naar Harlingen, om vandaaruit via Franeker, Leeuwarden en Dokkum naar Lauwersoog te gaan. Dit omdat er voor de komende 2 dagen heel heel erg veel wind op zee voorspeld wordt. (windstoten tot 10-11 Beaufort, oftewel 45 knopen!) Als we om 13.00 uur uit Oude Schild vertrekken is de wind ca. 22 knopen en de stroom begint net weer naar binnen te lopen. We zeilen met gereefd grootzeil en de fok wat ingerold bij stevige bakstagwind van 24 knopen. Maar….. het gaat heerlijk, we surfen op de zonovergoten golven en de voorspelde regen blijft weg. In de verte zien we een groep zeilboten, die wel 1 uur eerder vertrokken zijn. Deze gaan we allemaal inhalen en de laatste “pakken” we voor Kornwerderzand. We overbruggen de 25 mijl in iets meer dan 3 uur. Dan door de sluis naar Harlingen en verder rustig op het fokje naar Franeker. Als in een windkoets glijden we tussen de weilanden en de prachtige huizen. Dit is echt genieten!  We hebben nog tijd genoeg om Franeker te bezichtigen, maar missen net de plaatselijke kaatswedstrijden. Wel hebben we met de winnaars aan de bar gezeten!

Extra note: Wat was het een heerlijke dag en wat ben ik trots op de Helena en op Koos! Het is echt zwaar sturen met zo’n backstagwind, maar het ging onwijs hard. Het is geen wedstrijd, maar het is extra leuk als je alle boten in kan halen. Klasse!

1 Response

  1. Hans/Josè schreef:

    Hai,Koos en Tineke wat een mooie site en een fijn verhaal(windkoets)Als dit nog maar het begin is staat ons nog wat te verwachten.