23 juli Borkum – Groningen

Dit wordt onze laatste dag dat we in Duitsland zijn. Koos heeft gevraagd of ik dit laatste verslag wil schrijven en natuurlijk doe ik dat.

We vertrokken om 9.00 uur uit Borkum. Het eerste stukje op de motor, omdat we wind en stroom tegen hadden. Zodra we naar bakboord de Eems op konden gaan, ging het zeil omhoog. Eerst alleen met het fokje, want het was toch nog wel een harde wind, maar ook kans op buien en onweer, maar het was wel weer heerlijk zonnig. Omdat we toch wel graag bootjes in wilden halen, besloten we toch het grootzeil gereefd erbij te zetten. En ja hoor, daarna direkt dikke wolken, maar gelukkig gingen deze net voor ons langs. Het was een prachtige 20 mijl zeilen naar Delfzijl. Waarom we niet vaker op de Eems zeilen is een raadsel, het is een prachtig gebied. Eigenlijk alle bootjes ingehaald, zodat we al snel voor de Zeesluis lagen bij Delfzijl. Daar moesten we even wachten, en toen kwam er toch een bui! Binnen 10 minuten viel er bakken water uit de hemel en ja, precies op dat moment mochten, nee moesten we de sluis in. Dus bootje los maken , sluis invaren, bootje vastmaken, buiten wachten om te zorgen dat de boot mee omhoog ging, daarna losmaken. En ja hoor bij het uitvaren van de sluis werd het droog! Maar mijn pak heeft de test doorstaan: ik ben niet nat geworden! Daarna nog heerlijk door het Groningse landschap gevaren en genoten van de omgeving.  In Groningen moesten we voor de brug wachten en ontdekten dat de diamantverstaging van de mast krom stond. We kunnen hierdoor alleen verder zeilen net gereefd grootzeil. En hoe en waarom het gebeurd is, weten we niet! Uiteindelijk mochten we om 6.00 uur door de laatste brug bij Groningen en werden door een pittige havenmeesteres naast onze buurtjes uit Brunsbuttel, Joost en Otje van de Hippocampus,  gedirigeerd. Nou je snapt het wel: we moesten even “vieren” dat de overtocht geslaagd was en dat we weer “thuis” waren. Dit ging gepaard met veel bubbels en bier. Het was gezellig. Om 9.00 uur nog even een maaltijd “uit de kist” klaargemaakt en we lagen weer vroeg te kooi. Morgen de laatste Hanzeroute lopen in de hanzestad Groningen en besluiten dan hiermee ons verslag over onze hanzeroute 2017.

Al met al hebben we in deze 8 weken heel veel gezien en gedaan. Het was heerlijk dat we de tijd hadden om ergens te blijven, als het leuk was, of als de wind niet goed was om door te zeilen. We hebben vaak onze verbazing uitgesproken dat we deze reis in de tijd, dat we nog werkten, in 3-4 weken hebben “gedaan”. We zijn heel vaak met z’n tweetjes geweest, maar hebben ook veel contact gehad met andere zeilers, wat weer een leuke afwisseling was. Het is weer goed om naar huis te gaan, want we verlangen wel naar ons sociaal keren en naar onze dagelijkse dingetjes, zoals: eigen douche, vaatwasmachine, wasmachine, water gewoon uit de kraan, altijd internet, Nederlandse radio, krantje in de bus en alle mensen om ons heen!

Allemaal bedankt voor het lezen en jullie reacties. En voor degenen, die nog op vakantie gaan wensen we jullie allemaal een fijne vakantie.

 

 

1 Response

  1. Jans van der Linden schreef:

    We hebben jullie belevenissen weer met plezier gelezen. Mooie thuisreis nog en tot gauw. Liefs van Jan en Jans.