25 mei Blyth – Eyemouth

Grauwe lucht, weinig  wind, toch vertrekken we voor een tocht van 65 mijl.  Gister avond was het gezellig in het clubschip we werden leuk gastvrij onthaald door de  steward en de leden.  Op de motor varen we om 8.15 en blijven dit doen tot 11.30. Er staat een vervelende deining doch om 10.00 uur komt de zon erbij. De kust is verrassend mooi en afwisselend, de eerste kastelen komen in beeld. We naderen Schotland!  11.30 kunnen we de spinaker zetten en lopen we tussen de 6en 7 knopen. Om ons heen zien we een school bruinvissen,  we zien alleen de rug en de vin. Het is prachtig weer geworden, ondanks de tegenovergestelde weerberichten. We genieten volop van deze dag. 13.30  uur spi moet weer weg wind wordt teveel. De val van de spinaker is kapot gegaan, met veel moeite weten we hem weg te halen en een nieuwe reserve in te voeren. Om 14.40 passeren we de Farne eilenden met veel stroom wervelingen. Zetten de spi weer om vaart te houden tot de laatste 2 uur, dan gaan we op de motor verder en lopen 18.30 Eyemouth binnen. Althans,  dat willen we maar voor de haven lopen we vast en kunnen niet meer voor- achteruit. We dreigen tegen de damwand aan te stoten door de achteropkomende golven worden we steeds verder  weggezet. Hans roept de coastgard op om hulp te vragen. De plaatselijke reddingsboot wordt opgeroepen en vaart uit. Doordat plotseling weer een hoge deining binnenkomt, weet ik de boot weer vrij te krijgen en vaar achter uit weer weg. De reddingsboot volgt en begeleidt ons naar veilig water en vraagt of we schade hebben,  dit is niet het geval. We krijgen het advies om nog een uur te wachten en dan de haven binnen te lopen, intussen blijven zij bij ons: zo gezegd zo gedaan. Om 10.oo uur lagen we eindelijk binnen, de bemanning van de reddingsboot werd uitgebreid bedankt. Zij vertelden ons dat er een zandbank gevormd was, welke niet op de kaart staat. Weer een ervaring rijker en nu gauw gaan slapen want we zijn moe!

 

8 Responses

  1. Tineke schreef:

    Jemig wat een spanning. Gelukkig toch weer goed gekomen.
    Jullie zijn keien! Tineke

  2. José schreef:

    Dat is schrikken . Zo maak je nog wat mee.
    Niet te veel hoor. Ga maar bij komen van de schrik.

    Groetjes José

  3. Gravin schreef:

    Keurig mannen goed gedaan , goede zeelui zetten aanboord en niet aan de wal!

  4. Anneke Duiker schreef:

    Dat zal wel even schrikken geweest zijn.Maar gelukkig dat er geen schade was aan de Helena.Ennnnnnnnn het maakt het verhaal wel spannend hoorEen behouden vaart verder.

  5. Nico schreef:

    Mannen.

    Dat is schrikken. Het incident wat jullie beleefd hebben is een deja vu voor ons. Aan de Belgische kust heb je ook van die “wandelende” zandbanken. Wij weten er alles van.
    Behouden vaart!

    Anneke en Nico

  6. Peter Vader schreef:

    Jullie maken het wel spannend, dit moet je niet hebben met afgaand tij.
    Doe voorzichtig en behouden vaart.

    groet Marjan en Peter

  7. Piet Hoekstra schreef:

    Koos en Hans, wat een bijzondere belevenis en Koos, dan is een avondje koken met de mannen toch maar saai.

  8. Peter en Anneke van Rijn schreef:

    Beste mannen,
    Ik vind het een groot avontuur met en zonder wind. Maar de andere kant van de zee is gelukkig in goede gezondheid gehaald.
    Ik wens jullie geen tegenslag meer, veel snelle zeemijlen, gezondheid en een behouden vaart verder.
    Groetjes uit een nu nat Nederland.